Magyarországon is egyértelmű a védőoltások magas hatékonysága

AZ OLTÁS ÉLETET MENT

Ismertté váltak annak a magyarországi kutatásnak az eredményei, amely a koronavírus-elleni védőoltások hatékonyságát vizsgálta. Az adatok szerint a Covid-19 elleni vakcinák 88-98 százalékos védelmet nyújtanak, az eddigi legnagyobb magyarországi vizsgálatban mintegy 3 millió 700 ezer vett részt.

Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a védőoltások hatékonysága magas, vagyis az oltás életet ment.

AKÁR 20-SZOR NAGYOBB IS LEHETETT A HALÁLOZÁS AZ OLTATLANOK ESETÉBEN TAVASSZAL

Az adatok szerint ugyanis azok, akik nem olttatták be magukat a koronavírus-fertőzés ellen, tavasszal, a harmadik hullám idején 10-20-szor nagyobb eséllyel haltak meg Magyarországon, mint az oltottak.

A kutatást 2021. január 22. és és június 10. között olyanok bevonásával végezték el, akik a második vakcinát is megkapták. Ez azt jelenti, hogy 3 millió 740 ezer ember  esetében vizsgálták a vakcinák hatékonyságát a jelzett időszakban.

A kutatási időszakban 5 vakcina – a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Szputnyik V és a Sinopharm – hatékonyságát vizsgálták a sok megbetegedést okozó harmadik fertőzési hullámban. Az egydózisú Janssen-oltásról még nem állt rendelkezésre elegendő vizsgálati idő.

A vakcinák hatékonyságát a második oltást követő 7. naptól elemezte a vizsgálat, vagyis azt az időszakot vizsgálta, amikor az oltottakban valószínűleg kiépült a teljes védelem a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A VAKCINÁK MAGAS VAGY IGEN MAGAS VÉDELMET NYÚJTOTTAK A MEGFERTŐZŐDÉSSEL SZEMBEN.

OLTÁS NEVE (típusa)OLTOTTAK SZÁMA (fő)HATÉKONYSÁG (%)
Pfizer/BioNTech (mRNS)1,5 millió90,63
Moderna (mRNS)223 ezer93,65
AstraZeneca (vektor)304 ezer88,25
Szputnyik V (vektor)820 ezer97,52
Sinopharm (inaktivált vírus)nincs adat87,85
A fertőzés halálos kimenetele elleni védelem százalékban

A magyarországi vizsgálat eredményei azt mutatták, ami a nemzetközi kutatások alapján várható volt.

A kutatás eredménye egyértelmű: a védőoltás 88-98%-ra emelte a védelmet a betegség halálos kimenetele és 69-89%-ra a megfertőződéssel szemben, ami kiemelkedően nagy védelmet nyújt az oltottak részére. Az oltás, történjen bármelyik vakcinával is, tudományosan bizonyított adatok szerint valóban életet ment, jelentősen csökkenti a halálozás kockázatát.

A vizsgálat eredményei a harmadik hullámban döntően jelen lévő alfa variáns (angol mutáns) esetében mutatott eredményességre vonatkoznak, nem pedig a most gyakran előforduló delta variáns vagy a várható dél-afrikai variáns esetében elvárt eredményességre.

A VÉDELEM FENNTARTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES A 3. OLTÁS

A vizsgálat befejezése óta eltelt időszakban az is kiderült, hogy a harmadik oltásra is szükség van ahhoz, hogy a most publikált 90%-os védelmet ismét el lehessen érni a delta variánssal szemben.

Mindenkit bíztatok a koronavírus-fertőzés elleni védőoltás felvételére. Első, második és harmadik oltást oltópontokon lehet kérni, a közelben Váci Jávorszky Ödön Kórházban és Veresegyházi Misszió Központban.  Limitált számban harmadik oltást a rendelőben is tudunk adni az előre jelentkezett betegeknek, valamint folyik az influenza elleni oltások adása is. Az influenza elleni rendelői oltások időpontjait az Erodium-rendszerben, a praxratot.hu oldalon és a rendelőben is feltüntetjük.

Kérjék az oltásokat minél előbb, hogy megvédjék saját magukat és a környezetüket is az új típusú koronavírus ellen.  

(A kutatási adatok forrása a koronavirus.gov.hu összegzése)