Az oltásokról röviden

A vakcinákról sok tévhit kering a közösségi portálokon, nagyon sok álhírt terjesztenek, ezeknek ne dőljenek be! Sokan gondolják úgy, hogy csak a Pfizer és a Moderna oltásai biztonságosak, mert ezek a legújabb fejlesztésűek és nincs mellékhatásuk. Minden oltásnak van mellékhatása! Van, akinél az egyik oltás vált ki hevesebb reakciót, van, akinél a másik. Nem vagyunk egyformák, szervezetünk is másként reagál ugyanarra az oltóanyagra.

Az említett két oltás valóban a legmodernebb, úgynevezett mRNS-technológián alapul. Ezeket a vakcinákat azonban igen gyorsan fejlesztették, a hagyományos, több éves tesztelési időszak néhány hónapra szűkült, így nincsenek hosszú távú tapasztalatok a hatásukról. Ezzel szemben a Szputnyik és az Astra/Zeneca oltása egy már kipróbált és jól működő technológián alapul. Ezek úgynevezett vektorvakcinák, évtizedes tapasztalatokkal rendelkezünk róluk. A kínai Sinopharm oltása pedig a legismertebb – bár régi – technológia alapján készül, inaktivált vírust tartalmaz. A mostani 40-es, 50-es generáció tagjai, sőt a fiatalabbak is ilyen módszerrel készült kötelező védőoltásokat kaptak gyermekkorukban. Tévhit, hogy ettől az oltástól el lehet kapni a koronavírus-fertőzést! Egyik oltástól sem lehet megfertőződni, erre akkor van a legnagyobb esély, ha valaki nem oltatja be magát!

Az egydózisos Janssen-vakcináról egyelőre nincsenek információink, a cég a vérrögképződéssel kapcsolatos vizsgálatok lezárultáig nem szállít ebből a vakcinából.

Mindenkinek a saját döntése, hogy melyik oltóanyagot tartja a legjobbnak. Vannak bizonyos betegségek, amelyek miatt csak egy bizonyos vakcina adható, a daganatos betegek például csak a Pfizer vakcinájával olthatók egyelőre. Ugyanez vonatkozik a terhességük 12. hetén túl lévő és a szoptatós kismamákra.

Sajnos nem mi határozzuk meg, melyik héten melyik oltóanyagból mennyit kapunk. Az eddigiekben jellemzően 1-2 nappal hamarabb kaptunk információt arról, mikor milyen vakcina érkezik és hány embert tudunk vele beoltani vagy hány embert tudunk oltópontra küldeni. Ezért mi is csak szinte az utolsó pillanatban tudjuk Önöket értesíteni. Nekünk is jobb lenne, ha hetekre előre tudnánk tervezni. Én azonban egyelőre annak is nagyon örülök, hogy a falu lakosai közül már több mint hatszázan megkapták az első dózist valamelyik oltásból!

Sajnos több haláleset történt a koronavírus-fertőzés miatt Vácrátóton és sok családban is voltak/vannak betegek. Többen kerültek kórházba, lélegeztetőgépre a vírusfertőzés miatt. Nemcsak idősebbek, hanem fiatalok is. Nem egy betegem szembesült azzal, hogy nem tudta, a hozzátartozóját melyik kórházba vitték, miután Vácon már nem volt szabad férőhely a Covid-osztályokon. Senkinek nem kívánom ezeket az aggodalmas órákat és azokat a napokat, heteket sem, amíg a kórházban lévő szeretteik gyógyulását várták vagy várják, akiket ráadásul meg sem lehet látogatni.

Aki eddig még nem regisztrált az oltásra, tegye meg. Aki pedig még arra vár, hogy sorra kerüljön, gondolja végig, hogy mely vakcinákat fogadja el.

Ne csak egyetlen lehetőségben gondolkozzanak! Minden oltás jobb a betegségnél!